Dela på Facebook

Olofsbol 3 & 4

Ryd, Tingsryd 975 000 kr eller högstbjudande

Traditionell fastighet med spännande historia!

Ibland söker gamla klassiska fastigheter med spännande historia i bagaget nya ägare. Det är just nu vad som pågår i Olofsbol. Två vackra och pampiga mangårdsbyggnader finns nu möjlighet att förvärva. Omgiven av öppna landskap och sjöar i alla riktningar kan detta anses som en idyllisk placering. Det berättas att delar av det stora huset använts som skola under 1930-talet. Här har troligen många barn och lärare anlänt från Olofbols bygd med omnejd. Huset har mycket av den äldre traditionella inredningen kvar med handmålade väggar, högt i tak och gedigna trägolv i breda storlekar.

Äldre skolbyggnaden är fördelad på 11 rum. Tar man en titt in i huset finns det många av de nostalgiska inredningsdetaljerna från äldre dagar; handmålade väggar och gamla tapeter, golv klädda med gedigna och breda träplankor, högt i tak och gamla eldstäder i vardera rum. Känslan är att pedagogikens tid är förbi och något annat tar vid. Två plan med sammanlagt ca 300 m² fulla av möjligheter för den med livlig fantasi och kreativitet.

Bostadshuset har idag 5 rum varav 4 sovrum i en boyta på 150 m² plus 60 m² biyta som innefattar vind och en del av andra plan. Ett traditionellt hus med röd träpanel och vita husknutar. Huset värms upp med hjälp av kökspanna och elpatron vid dagar då man är bortrest.

Dödsboet som säljer fastigheten kommer att friskriva sig från dolda fel. Bostadshuset är förbesiktigad och sotningsprotokoll har utförts 2021. En del möbler kommer att ingå och i gamla skolan kommer alla inventarier att ingå i köpet. Protokoll finns under dokument.

Ta chansen att kontakta oss för att besöka fastigheten!

Information

Typ Friliggande villa
Fastighet Olofsbol 2:1
Boarea 150 kvm
Biarea 60 kvm
Rum 5 varav 4 sovrum
Tomt 5765 kvm
Pris 975 000 kr eller högstbjudande
Byggnadsår 1909

Planlösning

Antal rum 5 varav 4 sovrum
Boarea 150 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Hall - Kök - Vardagsrum - Sovrum - Hall framsida - Sovrum

Trapphall - Sovrum - Badrum - Sovrum

Rum

Hall

Från entrén träder vi in i hallen. Ett mindre rum med upphängningsmöjligheter för ytterkläder samt plats för avlämning av skor.

Kök

Äldre kök med plats för matbord för 6 personer. Köket är utrustad med spis, kyl, köksspis samt värmepanna. Plastmatta på golv och tapet på väggarna. Nästliggande rum är sovrum till höger och vardagsrum rakt fram.

Vardagsrum

Mindre vardagsrum med bra ljusinsläpp från fönster. Här finns plats för större matbord inför större tillställningar. Plastmatta på golv och tapet på väggar.

Sovrum/kontor

Ett större rum med plats för kontor eller sovrum. Idag finns en äldre soffgrupp på plats och ett skrivbord. Rummets golv är klätt med plastmatta och väggar klädda med tapet.

Hall framsida

Från framsidan träder man in i en trevlig hall i ljus stil. Trappan leder vidare upp till andra plan. Golvet har linskiva i rutigt mönster och väggarna tapetserade i ljus färg.

Sovrum 2

Ett större rum med plats för större sängar och garderober. Kan även nyttjas som vardagsrum. Plastmatta på golv och tapetserade väggar.

Trapphall

En trappa upp kommer finner vi trapphallen. Likadant som hallen nedanför är golvet klätt med linskiva. Till vänster ansluter sig sovrum 3 och badrummet, till höger sovrum 4.

Sovrum 3

Rymligt sovrum med plats för större säng. Vidare ansluter sig badrummet.

Badrum

Äldre badrum med blå interiör i ljus utrustad med porslinstoalett, handfat och dusch. Väggar och golv är klädda i plastmatta.

Sovrum 4

Ett mycket trevligt rum i stora ytor och vackert trägolv. Fönster i tre riktningar och plats för kompletterande möblemang.

Byggnad

Typ av byggnad 1 ½ plan
Boarea 150 kvm
Biarea 60 kvm
Byggnadsår 1909
Vatten & avlopp Enskilt vatten. Grävd brunn.
Enskilt avlopp. Trekammarbrunn med infiltration. Installationen gjordes utan tillstånd och är därmed inte klassat som godkänt avlopp. För mer information, kontakta kommunen.
Stomme Trä
Fasad Trä
Fönster 2-glasfönster
Bjälklag Trä
Tak Eternit
Grundläggning Torpargrund
Uppvärmning Ved centralvärmesystem via köksspis. Kompletteras av elpatron.
Ventilation Självdrag
Övrigt om byggnaden Köksspis/värmepanna har kontrollerats och är godkänd utan anmärkning. Läs mer under dokument. Kakelugnen har idag eldningsförbud då ingen brandskyddskontroll har genomförts.

Fastigheten är förbesiktigad. Besiktningsprotokollet som du finner under dokument ger information om fastighetens skick som är bra för en köpare att veta. Som slutlig köpare har du också möjlighet vid behov att få en kostnadsfri genomgång via telefon med besiktningsmannen. Denne kan svara på frågor och redogöra för besiktningens alla delar. Önskar du en genomgång på plats i huset så kan du få det mot en mindre kostnad.
Övriga byggnader På tomten står fyra byggnader varav ett bostadshus.

Gamla skolan
Ett 1900-talshus som tidigare har varit skola. Huset har en trästomme med torpargrund, äldre betongtak och träfasad. Grovt mätt har huset en biyta på ca 300 kvm.

Garage
Byggnaden är uppförd 2007. Under stormen Gudrun blåste den tidigare byggnaden bort. Här finns plats för en personbil samt en ATV. Tak är klätt med betongpannor och fasaden med stående träpanel.

Ladugård
En äldre byggnad med eternittak som nyttjas idag som vedbod och förråd. Här finns många nostalgiska föremål och verktyg från äldre dar!

Energideklaration

EnergiklassD
Utförd Utförd
Datum 2022-04-15
Primärenergital 94

Ekonomi

Pris 975 000 kr eller högstbjudande
Taxeringsvärde 627 000 kr (fastställt avseende år 2021)
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd
Byggnadsvärde 494 000 kr
Värdeår 1929
Summa inteckningar 120 000 kr
Driftkostnad 35 300 kr/år och fördelas enligt följande:
 • Uppvärmning: 7 000 kr
 • Försäkring: 6 000 kr
 • Renhållning: 5 200 kr
 • Hushållsström: 15 000 kr
 • Sotning: 2 100 kr

Driftkostnaden är baserad på säljarens uppgifter och bör endast ses som en uppskattning. Huset har varit tomt sedan december 2021 och då har elpatronen varit aktiv. Årlig förbrukning av ved har befunnits sig på ca 15 kubikmeter.


Taxeringsvärde:

 • Småhusmark: 133 000 kr
 • Småhusbyggnad: 494 000 kr
 • Tomt

  Tomtarea 5765 kvm
  Övrigt Fastigheten är omgiven av öppna landskap med betesmark.

  Närområde

  Allmänt Ryd är en medelstor tätort, som utöver en rad olika affärer och verksamheter, också har skola fram till åk 9. Ryd är alltså perfekt för personer som längtar efter ett liv i ett lugnt och vackert område. Inte bara finns det elljusspår, det finns också fina cykelvägar och vandringsleder. Lite utanför Ryd ligger sjön ”Hönshyltefjorden”, där man dessutom kan fiska och bada.

  Servitut, planbestämmelser m.m.

  Gemensamhetsanläggningar Gemensamhetsanläggning: Tingsryd Rimshult GA:2 ändamål: Vägar

  Övrigt

  Bredband Fiber finns på andra sidan vägen. Kostnaden är 38 000 kr för att ansluta fastigheten. Är grannen också intresserad och vill beställa samtidigt kan man lösa installationerna för 25 000 kr / fastighet. För mer info kontakta Wexnet.

  Dokument

  Bilder

  Fastighetskarta

  Karta