Dela på Facebook

Saltärna 7

Ronneby 3 500 000 kr

Nära till bad och solvarma klippor på Saltärna

Välkomna till ön som är lika vacker som sitt namn, Saltärna. På denna Blekingska skärgårdspärla finns nu ett unikt tillfälle att förvärva en fastighet centralt belägen på ön med hänförande utsikt mot horisonten i söder. Oavsett om man närmar sig detta hus till fots på väg från bryggan eller ser huset från havet inser man att samklang med naturen var en viktig aspekt när huset byggdes. Från havet kikar huset fram mellan träden längst in i viken Bockahålan och blir ett med naturen. Projektet inleddes på 50-talet av en välrenommerad arkeolog och sedermera landsantikvarie i Blekinge län. Hans genuina intresse för hav, land och arkitektur genomsyrar fastigheten då första byggnaden som uppfördes på tomten 1958 var en ”Toppstuga” av klassisk dansk design. Boningshuset byggdes ca 10 år senare och har byggts till i etapper.

Boningshuset och dess boyta (102 kvm) består av fyra sovrum av varierande storlek, rymligt vardagsrum med öppen spis och utgång till altan, mindre kök, toalettrum, duschrum och gott om plats för förvaring i en väl tilltagen entréhall. Det finns också en mindre snickarbod med ingång från norrgaveln. Huset bjuder på välplanerade ytor och genomtänkt planlösning. Placeringen av huset och dess fönsterpartier anpassades med hänsyn till utsikt och ljusinsläpp. Vardagsrummet är strategiskt placerat i mitten av huset med stora fönster som vetter ut mot den taktäckta altanen, där man njuter av ängar och hav. Boningshuset och Toppstugan är i behov av renovering till det yttre och invändigt då ytskikt och inredning är av äldre standard. Huset av idag har mer sommarhuskaraktär men har fungerat som ett åretruntboende.

Om Saltärna:

I Ronneby skärgård finner vi ön Saltärna som bär på intressant historik. Genom åren har det berättats många fiskehistorier och sägner kring fotogenlågornas sken. Namnet kommer troligen från att man saltade fisk på öarna. Tidigare bestod Saltärna av flera små öar som kallades “Saltöarna” eller “Saltaröarna", men på 1700-talet växte öarna ihop till en ö pga landhöjningarna. Vid freden i Köpenhamn 1660 ingick Saltöarna i danske kungens överlämnande till svenska kronan som ersättning för Bornholm. Redan i 1700-talets begynnelse fanns fast bebyggelse på ön, och i slutet av seklet byggdes även en fyr. Den revs under 2:a världskriget och ersattes av militäranläggningar. Befolkningen hade sin topp runt 1900-talets början, då stenbrytning påbörjades på Saltärna. Idag har ön en viss bofast befolkning. Elektricitet drogs till ön 1957.

Saltärna och Trolleboda ligger bra till geografiskt då man tar sig på ca 15 minuter med bil till Ronneby. Malmö/Köpenhamn når man på ca 2-2,5 timmar.

Fastigheten är förbesiktigad. För att ta del av besiktningsprotokollet kontakta mäklaren.

Välkomna att anmäla er till vår helgvisning. Vi står för transport. Ni är varmt välkomna att bekanta er med fastigheten och den fantastiska miljön på Saltärna.

Information

Typ Friliggande villa
Fastighet Saltärna 1:8
Boarea 102 kvm
Rum 5 varav 4 sovrum
Tomt 1097 kvm
Pris 3 500 000 kr
Byggnadsår 1964

Planlösning

Antal rum 5 varav 4 sovrum
Boarea 102 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Ytskikt och inredning är mestadels i original och behöver uppdateras. Fönsterpartier i alla riktningar som ger fint ljus och en planlösning som gör att man känner närvaron av naturen och havet från alla rum.

Byggnad

Typ av byggnad 1 - plan
Boarea 102 kvm
Byggnadsår 1964
Vatten & avlopp Enskilt vatten, borrad brunn vatten indraget till huset, varmvattenberedare finns. Avlopp saknas, BDT-vatten till stenkista. Fastigheten ligger utanför kommunens verksamhetsområde gällande VA. Saltärna har en förening med eget system där man kan ansöka om att bli avtalskund hos kommunen via deras avtalspunkt i Trolleboda. Enligt nuvarande taxa är anslutningsavgiften 152 091kr. Fastighetsägaren ansvarar för alla tillkommande kostnader/arbete såsom t ex grävning, material och tillstånd från markägare.
Stomme Trä
Fasad Liggande träpanel
Fönster Kopplade 2-glasfönster
Bjälklag Trä
Tak Pulpettak med papp
Grundläggning Krypgrund
Uppvärmning Direktverkande el, braskassett
Ventilation Självdrag
Övrigt om byggnaden Bryggplats finns. Servitut på byggplats och väg till huset.
Övriga byggnader Toppstuga med sovplats för två till fyra personer, fantastiskt läge.

Energideklaration

Utförd Behövs ej

Ekonomi

Pris 3 500 000 kr
Taxeringsvärde 1 275 000 kr (fastställt avseende år 2021)
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd
Byggnadsvärde 465 000 kr
Värdeår 1967
Summa inteckningar 19 000 kr
Driftkostnad 19 108 kr/år och fördelas enligt följande:
 • Försäkring: 4 505 kr
 • Renhållning: 1 753 kr
 • Hushållsström: 9 450 kr
 • Sotning: 500 kr
 • Vägsamfällighetsavgift: 400 kr
 • Övrigt: 2 500 kr

Övrig kostnad avser avgift för samfällighet för brygga. Renhållning, sommarhämtning går att få från Trolleboda.


Taxeringsvärde:

 • Småhusmark: 810 000 kr
 • Småhusbyggnad: 465 000 kr
 • Tomt

  Tomtarea 1097 kvm
  Övrigt Tomten består av ängsmark med buskar och träd. Berg i dagen. Tomten är inte instängslad vilket gör att man under sommarmånaderna kan få besök av djuren som går på sommarbete på ön.
  Uteplats Soldränkt altan i söderläge under tak.
  Parkering Parkering finns i Trolleboda, del i samfällighet.

  Servitut, planbestämmelser m.m.

  Planbestämmelser Landskapsbildsskydd
  Gemensamhetsanläggningar Gemensamhetsanläggning: Ronneby Trolleboda GA:7 ändamål: Vägar, Gemensamhetsanläggning: Ronneby Trolleboda GA:8 ändamål: Bad och/eller båtanläggning

  Övrigt

  Bredband Ej ansluten till fibernät. Bra mobiltäckning med vissa operatörer.

  Dokument

  Inga dokument för tillfället.

  Bilder

  Säljarens egna bild Fastighetskarta Fastighetskarta Flygbild Säljarens egna bild Säljarens egna bild

  Karta