Dela på Facebook

Karatorp Storegård 17

Urshult, Tingsryd 2 600 000 kr

Vackert belägen gård i Vemboö

Välkommen till Karatorp!

7 km utanför Urshult finner vi en fantastiskt belägen gård, högt placerad på en halvö i Åsnen. En idyllisk hästgård med paddock och 250 m lång ridbana på baksidan. På fastigheten finns ett boningshus, stall och ridanläggningar. Stall med 2-4 boxar, utebox för 5 hästar och hundgård samt ett hönshus. Fastigheten består idag utav 4 ha åkermark och 5 ha skog som ger goda möjligheter för den med högt hästintresse. Ägaren har nyttjat fastigheten året runt och ger många möjligheter för både djur och odling. Bostaden är ett 1800-talshus som erbjuder flera uteplatser och är fördelat på 6 rum och kök varav 4 sovrum i 1 ½ plan. Med fiber anslutet finns möjlighet till snabb internetuppkoppling och är perfekt för den som kan jobba hemifrån. 500 m fågelvägen finns berömda dansbanan Kärrasand som erbjuder underhållande festligheter på somrarna. På fastigheten finns 5 st samfälligheter varav två fiskesamfälligheter i Åsnen.

Det finns en sägnen om Slungö...
För mer än 1000 år tillbaka sägs det ha bott jättar och troll på öarna i Åsnen. En berättelse om hur Hwams kyrka, nuvarande Vemboö kyrka, blev räddad från förstörelse av den förargade jättekvinnan. Denne jätte kastade en jättesten som spräckte Slungö i två delar, därav namnen stora och lilla Slungö. Slungestenen hamnade på Knallehall där den än idag står! Denna plats har ägarna tagit väl hand om och byggt ett trädäck som ger fina ytor att ha utemöbler och picknick på somrarna. En populär utflyktsplats som många av Urshults barn har besökt genom tiderna. Denna pärla kommer därmed att ingå i köpet av gården.

Området kring Urshult är fantastiskt för naturälskare. Många sjöar, där Åsnen är juvelen i kronan. Möjligheten till vandring och cykling är stor då många leder passerar Urshult. I Urshult finns skola F-6, matbutik, bensinstation och bygghandel. Övrig samhällsservice har vi i Tingsryd som ligger ca 20 minuter iväg och Växjö endast 40 minuter bort. Köpenhamn når man ca 2,5 timmar med bil.

Fastigheten är belägen där förvärvstillstånd krävs enligt Jordförvärvslagen. Huset är förbesiktigad och protokoll finns under dokument.

Välkommen att boka tid för visning!

Information

Fastighet Karatorp 4:1
Pris 2 600 000 kr

Bostadsbyggnad

Antal rum 6
Boarea 112 kvm
Biarea 15 kvm
Bredband Optisk fiber
Tomt Tomtarea 2000 m².
Uteplats På framsidan finns en terrass med utsikt över paddocken. I närheten av ridbanan finns en uteplats med möjlighet för överblick av hela banan.
Parkering Från infarten finns parkering för ett flertal bilar. På baksidan finns även plats för parkering av bil.
Övrigt Boarea enligt säljaren.

Byggnad

PLANLÖSNING

BOTTENVÅNING
Hall - Matsal - Kök - Vardagsrum - Sovrum - Badrum - Groventré/pannrum

OVANVÅNING
Trapphall - Sovrum - Sovrum - Sovrum

Typ av byggnad 1 ½ plan
Byggnadsår 1880
Stomme Trä
Fasad Trä
Fönster 2-glas kopplade
Tak Eternit på sadeltak
Grundläggning Källare, betongplatta och torpargrund
Uppvärmning Vedpanna med accumulatortankar och elpatron
Ventilation Självdrag
Vatten & avlopp Enskilt avlopp. Minireningsverk Ekobox från 2013. Enskilt vatten. Djupborrad brunn från 2016.
Renoveringar 2016 djupborrad brunn
2013 nytt avlopp
2011 fiber

Rum

Groventré/pannrum

På baksidan finns ingång till groventré. Genom entrén finner vi en mindre hall, pannrum och ett badrum.

Badrum

Äldre badrum utrustad med dusch, wc, tvättställ och handfat. Plastmatta på golv och väggar.

Kök

Trevligt och rymligt kök med induktionsspis, spisfläkt, ugn, diskmaskin och 2st kombinerad kyl/frys. Köket erbjuder generösa arbetsytor och utgång till terrass.

Matsal

Luftig matsal med plats för större matbord. Fint trägolv och ljus interiör.

Vardagsrum

Från hallen kommer man vidare till ett ljust vardagsrum med plats för större soffgrupp och extra möblemang. Trägolv och målade väggar.

Ovanvåning

På ovanvåningen finner man tre sovrum i olika storlekar. Ett mindre och två större sovrum som erbjuder plats för större säng. Träinspierarade interiör med härliga träbjälkar i taket och ljusa laminatgolv.

Ekonomi

Driftkostnad 20 163 kr/år och fördelas enligt följande:
 • Vatten/avlopp: 940 kr
 • Försäkring: 7 869 kr
 • Renhållning: 1 892 kr
 • Hushållsström: 8 400 kr
 • Sotning: 1 062 kr

Uppvärmningskostnaden ingår i elkostnaden. Driftkostnaden är baserad på säljarens uppgifter och bör endast ses som en uppskattning. Ägaren nyttjar idag egentagen ved, ca 15 m³. Sopkärl delas med granne.

Energideklaration

Utförd Utförd
Datum 2022-04-20
Energiklass D

Djurstall, maskinhall mm, värdeår före 1980

Area 169 m². Beskaffenhet: Enklare. Idag finns 2 hästboxar som nyttjas, men totalt finns det plats för 4 st.

Vedbod

Vedbod med betongplatta. Yta på ca 50 m²

Hönshus

Hönshus på ca 100 m²

Ekonomi

Pris 2 600 000 kr
Summa inteckningar 1 400 000 kr


Taxeringsvärde:

 • Småhusmark på lantbruk: 140 000 kr
 • Småhusbyggnad på lantbruk: 333 000 kr
 • Åkermark: 106 000 kr
 • Skog: 681 000 kr
 • Ekonomibyggnad: 33 000 kr
 • Närområde

  Allmänt "Sagan om Slungö & Knallehall berättar att i gamla tiden, för mer än tusen år sedan, så bodde det jättar och troll på öarna i Åsnen. På 1100-talet när Hwams kyrka (Vemboö gamla kyrka) byggdes och dess kyrkklockor började kalla till kristen gudstjänst utöver Åsnens öar, så spred klangen olust bland jättar och troll som blev mycket arga. På Slungö bodde en jättekvinna, som mer än någon annan förargades av klockklangen. Hon tänkte: Jag skall nog visa, hur klockklangen skall bort från Åsnens öar. På Slungö låg en jättesten. Hon lyfte upp den och använde sitt strumpeband som en slags slangbella eller katapult, spanade in avståndet till kyrkan och slungade iväg den väldiga stenen. Men just som hon slungade stenen förlorade hon fotfästet. När hon häftigt satte ner sin jättefot igen splittrades klippan under henne och stenen nådde inte ända fram till Hwams kyrka. Så kom det sig, att kyrkan i Hwam räddades undan förstörelse och kunde fortsätta ringa för att samla människorna, och att Slungö sprack. Så än idag finns Stora och Lilla Slungö. Slungestenen hamnade på en plats som heter Knallehall och där ligger den fortfarande idag! " (Visitasnen.se "berättelser och skrönen")

  Servitut, planbestämmelser m.m.

  Servitut Avtalsservitut Transformatorstation Mm
  Planbestämmelser Fornlämning (1 st)
  Rättigheter last Last: Avtalsservitut: Transformatorstation Mm, 07-IM1-75/3632.1
  Gemensamhetsanläggningar Samfällighet: Tingsryd Karatorp FS:1, Samfällighet: Tingsryd Karatorp S:2, Samfällighet: Tingsryd Karatorp S:3, Samfällighet: Tingsryd Karatorp S:4, Samfällighet: Tingsryd Västerbotorp FS:6

  Areal

  Typ Jordbruk

  Areal uppdelad på 2 skiften med en area på 9.7446 ha.

  Mark

 • Åkermark: Areal: 4 ha. Brukningsvärde: Normalt. Dränering: Otillfredställande.
 • Skogsmark: Areal: 5 ha.
 • Dokument

  Bilder

  Fastighetskarta

  Karta