Dela på Facebook

Villa Viken, Karön 4

Ronneby 6 900 000 kr eller högstbjudande

Grosshandlarvilla med punschveranda på Karön – ett sommarparadis!

Efter mer än 70 år i samma släkt har nu ägarna valt att sälja sitt sommarparadis, och ni får nu den unika möjligheten att förvärva denna grosshandlarvilla som byggdes åt Ronnebys vattenfabrikör J.E Pettersson år 1882.
Med sin inglasade punschveranda och den för den Oscarianska eran tidstypiska gröna träpanelen erbjuds ni här ett stycke historia kombinerat med de moderniteter ni önskar för en komplett skärgårdsupplevelse från tidig vår till sen höst.

Här bor ni på Karöns bästa läge, avskilt med fenomenal utsikt, och egen brygga som har plats för både större och mindre motorbåtar. Den inre farleden för fritidsbåtar ligger väst/nordväst om den lugna och skyddade viken, som är perfekt för sol, bad, vattensport och underbara kvällar vid solnedgången.
Nere vid vattnet finns ett trädäck med bastu, utedusch, liten sandstrand och en trevlig grillplats. Till Karön tar ni antingen er egen båt från båtplats vid parkeringen i Ekenäs på fastlandssidan, en trevlig tur på ett par hundra meter till er brygga framför huset, eller så utnyttjar ni Ronneby Kommuns båtförbindelser ut till ön.

Vid gästhamnen i Ekenäs ligger restaurang Villa Vassen där ni kan avnjuta er lunch eller middag med skärgården som utsikt. Och på Karön finns sedan öns forna glansdagar för mer än 100 år sedan ett Schweizeri med servering i fantastisk skärgårdsmiljö. Karöns gästhamn finner man snett framför Schweizeriet. Ett stenkast därifrån i söderläge mot öppet hav ligger en av Blekinges bästa badstränder med fin sandbotten, omklädningshytter och brygga med badstege. Runt ön går flera natursköna promenadstigar.

Villa Vikens 157 m² är väl disponerade och fördelade på åtta rum och kök, med möjlighet till flera sovrum. Hela villan genomsyras av en tidstypisk interiör med marina inslag och bjuder in till umgänge med vänner och familj, såväl inne som ute på den fantastiska havstomten.

Varmt välkommen att kontakta oss för frågor eller om ni vill boka visning!

Information

Typ Fritidshus
Fastighet Karön 4 (Arrendetomt på Karön 1:1)
Boarea 157 kvm
Rum 8 varav 3-4 sovrum
Tomt 932 kvm
Pris 6 900 000 kr eller högstbjudande
Byggnadsår 1882

Planlösning

Antal rum 8 varav 3-4 sovrum
Boarea 157 kvm. Areauppgifter enligt säljaren

Planlösning bottenvåning:
Hall - Badrum - Kök - Vardagsrum - Kontor/sovrum - Salong - Punschveranda

Planlösning övervåning:
Trapphall - Sovrum - Sovrum - Sovrum - Allrum

Rum

Hall

Entrehall med högt i tak och träpaneler i en ljusgrön kulör längs väggarna. Marina dekorinslag. Vita takbjälkar. Ingång till kök, badrum, samt en mindre klädkammare under trappan. Härifrån kommer man även via trappa upp till övre plan.

Badrum

Stort badrum med blå bröstpanel och marin dekor, utrustat med tvättmaskin, torktumlare, WC och dubbelhandfat. Goda förvaringsmöjligheter. Ljusinsläpp genom fönster med insynsskydd mot skogen. Detta rum var förr husets pigkammare. Möjlighet att installera en duschkabin finns.

Kök

Stort och ljust kök med kombinerad kyl och frys. Spis med dubbelugn och diskmaskin. Långa arbetsbänkar med bänkskivor i trä. Separat dryckeskyl under bänkskivan. Plats för matbord för fyra-sex personer. Här finns även ett rymligt skafferi samt ett städskåp. Två stora fönster med enastående havsutsikt mot bryggan.

Vardagsrum

Trägolv, beige bröstpanel med medaljongtapet. Öppen spis med murstock. Vitlackerad träspont i taket. Två stora fönster med enastående havsutsikt mot bryggan.

Kontor/sovrum

Med ingång från vardagsrummet når man detta rum som idag används som förvaring men med utmärkta möjligheter att inreda till kontor eller ett sovrum på bottenvåningen.

Salong

Från vardagsrummet når man via en dubbeldörr ett salongsrum inrett med inspiration från Gatsby. Ett rum med goda umgängesmöjligheter där du kan skapa fina stunder med familj och vänner. Utgång till punschverandan och delvis utsikt mot öppet hav i sydväst

Punschveranda

Från salongen kommer man ut till en charmig inbyggd glasveranda som har utgång via dubbeldörr till trädgården. Havsutsikt åt sydväst som är delvis skymd av träd. Inredd med både sittgrupp och kontorshörna

Trapphall

Gedigen platsbyggd lackerad trätrappa som leder upp till övre plan med hall som ansluter till sovrum, allrum samt vind. Ljus grönmålade väggar och vackra spröjsade fönster.

Sovrum

Mindre sovrum med obehandlat gammalt trägolv och gul bröstpanel.

Sovrum

Stort sovrum med obehandlat gammalt trägolv och ljusa väggar med medaljongtapet. Vit dubbeldörr ut mot balkong. Förvaringsgarderob under vindstrappa.

Sovrum

Stort sovrum med utgång till balkong där det bjuds fantastisk utsikt över bryggan och viken. Kockums vedkamin för extra uppvärmning.

Allrum

Sällskapsrum med ljusblåa väggar och ståtlig takpelare mitt i rummet. Avskilt sovutrymme med gästsängar och garderober. Kockums vedkamin (tillfälligt urkopplad). Rejäl umgängesyta och stora fönster med magisk havsutsikt.

Byggnad

Typ av byggnad 2 plan med inredningsbar vind
Boarea 157 kvm
Byggnadsår 1882
Vatten & avlopp Kommunalt sommarvatten och avlopp.
Två stycken varmvattenberedare.
Stomme Trä
Fasad Trä
Fönster Enkelglas-fönster, varav vissa med antikt glas.
Bjälklag Trä
Grundmur Natursten
Tak Bandtäckt plåt
Grundläggning Krypgrund, delvis förvaringskällare
Uppvärmning Direktverkande el och ved.
Ventilation Självdrag
Övriga byggnader Bastu med panoramautsikt och utomhusdusch. Verkstad med vindsförråd. Mindre förrådsbyggnad. Duschbyggnad med tak.
Renoveringar Ommålad träfasad och bandtäckt plåttak år 2022.

Energideklaration

Ekonomi

Pris 6 900 000 kr eller högstbjudande
Arrendeavgift 11 994 kr
Driftkostnad 25 017 kr/år och fördelas enligt följande:
  • Uppvärmning: 4 191 kr
  • Vatten/avlopp: 7 766 kr
  • Försäkring: 3 823 kr
  • Renhållning: 1 015 kr
  • Hushållsström: 8 114 kr
  • Sotning: 108 kr

Driftkostnaden är baserad på säljarens uppgifter och bör endast ses som en uppskattning.

Tomt

Tomtarea 932 kvm
Övrigt Liten strand med badplats i väst/nordväst-läge med grillplats. Egen brygga med badstege samt matplats.
Vid bryggan finns plats för både större och mindre motorbåtar.
Uteplats Trädgård med stora umgängesytor.

Närområde

Allmänt Karön har ända sedan 1800-talets senare del varit ett mycket populärt utflyktsmål tack vare sina natursköna promenadstigar, den fina badstranden och sommarrestaurangen.
Kommunikation Båtförbindelse till och från fastlandet. Skärgårdstrafik.
Övrigt Karön är den största av öarna i Ronneby skärgård och kallas ofta för "Blekinges pärla". I slutet av 1800-talet byggdes här ett antal grosshandlar-villor, ett schweizeri och ett kallbadhus. Karön var ett attraktivt utflyktsmål från Ronneby Brunns kurortsanläggning dit man kunde ta ångbåt för att bada havsbad, promenera runt ön, deltaga i segelregattor eller äta och dricka på schweizeriet. Under glansperioden gick det som mest fem ångbåtslinjer ut till Karön.

Dokument

Inga dokument för tillfället.

Bilder

Gästhamnen Villa Vikens brygga vid förra sekelskiftet Vykort från 1902 Fastighetskarta

Karta