Dela på Facebook

Lönsbodavägen 661-21

Vilshult, Olofström 1 950 000 kr

Äldre banvaktsstuga till salu

Nu söker en äldre banvaktsstuga i utkanten av Olofström ny ägare. Denna charmiga och unika fastighet erbjuder historia om järnvägen och är en av flera banvaktsstugor som underhöll rälsen förr i tiden. Med ett intervall på 2,5 km till 1 mil utmed järnvägarna i Sverige har det funnits banvaktsstugor i olika modeller. En intressant historia med spår från den tiden än idag. Endast godståg passerar vid huset idag. Under semestertider och helger är trafiken väldigt liten. Läs mer om den s.k. sydostlänken på Trafikverket.se

Huset ligger i en oas med vatten och skog avgränsat med väg och järnväg, vilket skapar ett avskilt läge utan grannar. Från infarten passerar man rogivande ängsplättar med betande änder och rådjur. Längre fram finns skogen på baksidan med naturstigar och vattendrag. Skogen är förhållandevis orörd med blandade trädarter och utgörs av ca 5 ha i areal.

Bostadsbyggnaden utgörs av 154 m² boarea och 90 m² biarea i 1 ½ plan med källare. Med 5 rum och kök finns det gott om plats för både familj och vänner att vistas i. En unik fastighet med många möjligheter!

Trakterna kring Olofström är omtalade för sina vackra omgivningar. Därför är denna del av Blekinge ett paradis för naturälskare och friluftsmänniskor med fantastiska möjligheter till fiske, vandring, paddling och andra aktiviteter som naturen inbjuder till att sysselsätta sig med. Runt kommunen finns 200 sjöar och även fina åar. I Olofström strålar tre åar samman, vilket gör det unikt och mer attraktivt än vanligt!

Fastigheten är belägen där förvärvstillstånd krävs enligt Jordförvärvslagen. Huset är förbesiktigad och protokoll finns under dokument. Befintligt lösöre ingår.

Välkommen att boka tid för visning!

Information

Typ Gård
Fastighet Kullan 2:12
Boarea 154 kvm
Biarea 90 kvm
Rum 5 varav 3-4 sovrum
Tomt 59290 kvm
Pris 1 950 000 kr
Byggnadsår 1911

Planlösning

Antal rum 5 varav 3-4 sovrum
Boarea 154 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

PLANLÖSNING

BOTTENVÅNING
Hall - Kök - Vardagsrum - Badrum - Tambur - Vardagsrum

VINDSVÅNING 1
Sovrum - Sovrum

VINDSVÅNING 2
Allrum - Sovrum - Förråd - Toalett

Rum

Hall

Trevlig hall med upphängningsmöjligheter och plats att sätta av sig skor. Till höger finns kök och rakt fram är trappa ner till källare.

Kök

Ljust kök med ljusa köksluckor, goda arbetsytor och härlig matplats för 6 personer. I köket finns kyl, frys, mikrovågsugn, spis, spisfläkt samt två element. Fantastiska kryddhållare och äldre kakel förgyller hemtrevnadskänslan. Rummet har laminatgolv och tapetserade väggar.

Vardagsrum

Här finns en stor eldstad som är kopplat till sjövärmesystemet. Nyttjas ej till vedeldning. Luftigt rum med bra höjd i tak och trappa upp till vindsvåning. Här är det tapetserade väggar och fint trägolv.

Vindsvåning 1

En trappa upp kommer vi till första delen av vindsvåningen. Här finns två sovrum med plats för större sängar. Takhöjden är endast ca 1,80 meter hög. Matta på golv och tapetserade väggar. Här finns kattvindar för förvaring.

Tambur

Här kommer man till andra delen av vindsvåningen. I anslutning finns altan, vardagsrum, badrum samt kök.

Badrum

Äldre badrum med wc, badkar, handfat, plats för sminkbord och en mindre byrå.

Altan

I altanen finns rymliga ytor för matbord. Fantastiskt ljusinsläpp från fönster. Som pricken över I:et finns öppen eldstad som än idag är i bruk. Här kan man sitta under varmare dagar och njuta av tillvaron med vänner och bekanta. Här finns utgång med ramp och plats att odla växter eller möjlighet för utekök.

Vardagsrum

Genom en fin dörr med glaspartier finner vi ett trevligt vardagsrum. Här finns stor yta med bra ljusinsläpp från treluftsfönster i tre olika riktningar och plats för flertal möbler såsom matbord och soffgrupp. Parkettgolv och tapetserade väggar.

Allrum

På andra plan finns ett genomgångsrum som leder vidare till sovrum, klädkammare och toalett. Tapetserade väggar och plastmatta på golv.

Sovrum

Rymligt sovrum med matta på golv och tapetserade väggar. I anslutning finns en fantastisk balkong där man kan ta del av förmiddagssolen. Här får du också en glimt av sjön.

Toalett

Äldre toalett med wc, handfat och bidé. Träpanel på väggar och plastmatta på golv.

Källarvåning

Här finns tvättrum med wc, tvättmaskin och tvättho. En gedigen bastu med omklädningsrum, pannrum, matkällare, verkstad och förråd. Källaren i sin helhet har golv i betong.
Två utgångar finns.

Byggnad

Typ av byggnad 1 ½ plan med källare
Boarea 154 kvm
Biarea 90 kvm
Byggnadsår 1911
Vatten & avlopp Enskilt vatten. Grävd brunn
Enskilt avlopp. trekammarbrunn med infiltration.
Fasad Stående träpanel
Fönster 2+1 glas ljudisolerade
Grundmur Betong
Tak Betongpannor
Grundläggning Källare
Uppvärmning Sjövärme Thermia Diplomat
Ventilation Självdrag
Övrigt om byggnaden För mer information om banvaktstugor, läs hos Järnvägsmuseet.
Övriga byggnader Gäststuga med altan, pentrykök, vardagsrum och sovrum. Mindre stuga i äldre skick. Sjövärme inkopplat. Ej indraget vatten eller avlopp. 2-glasfönster.

Verkstad med vedkamin.

Garage med två portar och betongplatta på mark. Spilloljefat finns. Plats för två bilar. Bra förvaringsmöjligheter såsom ved.

Vid sjön finns en äldre bastu i finsk modell som inte har varit i bruk på länge. Har en betonglagd uteplats intill bryggan.
Renoveringar 2011 nya sjövärmeslingor

2006 installation av sjövärme

1978 tillbyggnad på bostadshus.

Energideklaration

EnergiklassC
Utförd Ej utförd
Datum 2022-04-21
Primärenergital 85

Ekonomi

Pris 1 950 000 kr
Taxeringsvärde 868 000 kr (fastställt avseende år 2020)
Typkod 120, Lantbruksenhet, bebyggd
Byggnadsvärde 739 000 kr
Värdeår 1958
Summa inteckningar 446 000 kr
Driftkostnad 34 544 kr/år och fördelas enligt följande:
 • Vatten/avlopp: 1 655 kr
 • Försäkring: 5 423 kr
 • Renhållning: 2 672 kr
 • Hushållsström: 24 244 kr
 • Sotning: 550 kr

Driftkostnaden är baserad på säljarens uppgifter och bör endast ses som en uppskattning.


Taxeringsvärde:

 • Småhusmark på lantbruk: 129 000 kr
 • Småhusbyggnad på lantbruk: 739 000 kr
 • Skog: 368 000 kr
 • Ekonomibyggnad: 26 000 kr
 • Tomt

  Tomtarea 59290 kvm
  Övrigt På framsidan kan man ta del av sjön och bastun. Tomten avgränsas från järnvägen, sjön och väg. Lummig tomt med härliga växter. Innegården har tidigare nyttjats som hönsgård.
  Uteplats Altan, balkong och fina ytor för utemöblemang.
  Parkering Från infarten finns en rondell och garage.

  Servitut, planbestämmelser m.m.

  Rättigheter förmån Förmån: Avtalsservitut: Väg, 10-IM4-69/3819.1
  Rättigheter last Last: Officialservitut Trädsäkring, 1060-12/13.1

  Övrigt

  Bredband För installation av fiber, kontakta OKTV.

  Dokument

  Bilder

  Säljarens bild Tomtkarta Fastighetskarta

  Karta